Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

Returret indtil 31/1-25

Designerportræt: Louis Weisdorf

Få designere har sat så tydeligt et aftryk inden for sit område som den danske designer Louis Weisdorf. Louis er født i 1932 og er en af de mest fremtrædende designere og arkitekter i verden. Måske mest kendt er han for at være designeren bag den klassiske og utrolig populære  Multi-Lite. Vi fik den store glæde at stille nogle spørgsmål til Louis om hans baggrund, GUBI og hvordan Multi-Lite egentlig blev til.

Hvordan begyndte din interesse for form og design? 

"Meget tidligt blev det klart for mig at jeg havde rumsans og var i stand til at visualisere den. To meget vigtige forudsætninger, for at kunne arbejde med form og design. Når man så samtidig har et medfødt behov for at ville ændre udseendet og forbedre funktionen på ting og sager omkring sig, så må man jo blive formgiver. Og vejen dertil var så Kunstakademiets Arkitektskole, hvor uddannelsen dengang stadig også omfattede Industriel Design.

At jeg begyndte at arbejde med design af belysning, var lidt af et tilfælde. Jeg kom nemlig på et tidspunkt til at arbejde for PH (Poul Henningsen), og senere Verner Panton. Især PH’s principper for lampers afskærmning af lyskilden, så den ikke blænder, tog jeg til mig. Men muligheden for selv at tegne lamper kom først, mens jeg i 10 år arbejdede for PH’s søn Simon, som var arkitekt i Tivoli i København.

Min første selvstændigt designede lampe er Konkyliependlen fra 1964. Inspireret af PH’s lysprincipper, Verner Pantons fantasiverden og Tivolis farverige, kreative miljø. Men det der især gjorde den speciel var, at den blev konstrueret af 12 ensartede lameller. En særlig Tivoli-udgave, som var guldanodiseret udvendigt og skiftevis orange og rødlakeret indvendigt, blev ophængt overalt i haven. Der hænger stadig enkelte Konkylie-pendler ved Kinesertårnet.

Ideen med lamper bestående af et antal ensartede lameller, blev jeg meget optaget af, og designede i de efterfølgende år flere lamper, baseret på samme princip. Den mest kendte er nok den kugleformede Turbo-pendel, som blev tildelt IF73-prisen ’Die Gute Industrieform’ på Hannover Messen. Det der bl.a. havde fascineret mig, var det meget enkle konstruktionsprincip, men også at man kunne variere lampernes udseende ved at blande forskelligt farvede lameller. Men efterhånden savnede jeg flere muligheder for variation, indtil jeg fik en helt ny ide. Hvor inspirationen kom fra, aner jeg ikke."

Fortæl om skabelsen af Multi-Lite

"Lamper er for det meste statiske i deres form og udtryk – når først de er tegnet, produceret og installeret, så er de sådan som de nu er. Men jeg havde lyst til at lave en lampe der kunne noget mere. Og jeg forestillede mig, at det ville appellere til mange mennesker der køber lamper, at de kunne sætte deres eget præg på designet, og f.eks. kunne ændre det, når de fik lyst til det, eller havde behov for variation. Men sådan at de lystekniske egenskaber naturligvis kunne bevares.

Så var det jeg fandt på at lave Multi-Lite, med skærme der kan drejes til forskellige stillinger, hvorved lampens udseende ændres markant og lyset kastes i nye retninger. Og min teori om købernes behov for selv at kunne påvirke udseendet på deres lampe, synes tydeligvis at holde stik."

Hvordan startede samarbejdet med GUBI?

"Gubi-familjen lärde jag känna mycket tidigt. Vi bodde i samma kvarter på Fredriksberg och våra barn gick i samma skola. Men det var först flera år senare Gubi-familien lærte jeg meget tidligt at kende, idet vi boede i samme kvarter på Frederiksberg og vore børn gik i samme skole. Men først mange år senere fik GUBI øje på min Turbo-pendel og tilbød at sætte den i produktion. Det blev så til et fortsat, vellykket samarbejde om Multi-Lite som foruden pendler i flere størrelser, blev suppleret med standerlamper og bordlamper i mange farvekombinationer."

Vad er dit bedste indretningstip?

"Et enkelt godt indretningstips er jeg ikke i stand til at give. Dertil er mennesker for forskellige. Forskellig smag, boligforhold og økonomi. Men et godt råd kunne være ’Køb altid kvalitet, hvis du har mulighed for det’."

Inspiration

Trend

Trend: Art Déco

Art Déco, från franskans "Art Décoratifs", hyllar individualistisk stil och skönhet. Vi fortsätter att förtrollas av de geometriska formerna, klara färgerna och glänsande metallerna även denna säsong!